Особенности гуморального аутоиммунного ответа у больных ревматоидным артритом - Алексеева, А.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Метою нашого дослідження було вивчення деяких показників гуморального імунітету у хворих на ревматоїдний артрит (РА) в залежності від особливостей перебігу патологічного процесу. Було обстежено 129 хворих Рас I-II ступенями активності запального процесу і тривалістю захворювання від 1 року до 20 років. У хворих на РА відзначене підвищення сироваткової концентрації антикардіоліпінових антитіл, кріоглобулінів і антитіл до білка теплового шоку hsp60, більш виражене в ранній період захворювання і яке мало залежить від ступеня активності суглобового процесу. Виявлено прямі кореляційні зв’язки між рівнем кріоглобулінив і антикардіоліпінових антитіл і розвитком синдрому Рейно. The aim of our study was to examine some indicators of humoral immunity in patients with rheumatoid arthritis (RA), depending on the characteristics of pathological process. The study involved 129 patients with RA and I-II degrees of inflammatory activity and disease duration from 1 year to 20 years RA patients was an increase in serum concentrations of anticardiolipin antibodies, cryoglobulins, and antibodies to heat shock protein hsp60, a more pronounced during the early period of the disease and very little dependent on the degree of activity of the articular process.A direct correlation between the level of cryoglobulins and anticardiolipin antibodies and the development of Raynaud’s syndrome.