Дефицит витамина D как «фактор отягощения» развития системной воспалительной реакции и иммунного дисбаланса у больных хроническим обструктивным заболеванием легких - Иванцова, Н.Л. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Обстежені хворі з ХОЗЛ (I-IV ступеня тяжкості) у фазі загострення та у фазі ремісії у віці від 21 року до 73 років. Досліджували: зміст 25 (ОН) D3, 1,25 (ОН) 2D3, рівень цитокінів, активної форми TGF-β1 у сироватці крові, культивування бронхіального епітелію і дослідження рівня цитокінів у супернатанті культури клітин.Розвиток D-гіповітамінозу та D-недостаточності/дефіціта у хворих на ХОЗЛ I-III стадії у фазі ремісії в осінньо-зимовий період характеризується прогресуючим зниженням ОФВ1, BMI, 6-MWD, зростанням показника диспное MMRC і, як наслідок, істотним зростанням індексу BODE ( тяжкості перебігу ХОЗЛ).Результати дослідження розкривають особливості формування дисбалансу цитокінового гомеостазу і наростання ступеня тяжкості перебігу (за шкалою BODE) ХОЗЛ в залежності,від вираженості дефіциту вітаміну D. The study included patients with COPD (I-IV severity) in acute phase and in remission at the age of 21 years to 73 years. Investigated: the contents of 25 (OH) D3, 1,25 (OH) 2D3, cytokine levels, the active form of TGF-β1 in the serum, the cultivation of the bronchial epithelium and the investigation of cytokines’ level in the supernatant cell culture.The development of vitamin D-hypovitaminosis and insufficiency of vitamin D at the patients with COPD I-III stage in remission during the autumn-winter period is characterized by progressive decline in FEV1, BMI, 6-MWD, MMRC and as a result dyspnea index increases and, consequently, a significant increase the BODE index ( severity of COPD). Results of the investigation reveal the peculiarities of imbalance of cytokine homeostasis and increase the severity (on a scale BODE) of COPD dependent on the severity of insufficiency of vitamin D.