Распределение сурфактант-ассоциированных белков при фиброзно-кавернозном туберкулезе легких с активным бактериовыделением - Филоненко, Т.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Сурфактант-aсоційовані білки SP-а SP-B і SP-C чутливі до змін, що розвиваються в зоні каверни. Аналіз імуногістохімічного дослідження з SP-A, SP-C, SP-B в тканині легень, узятих у хворих на фіброзно- кавернозний туберкульоз з активним бактеріовиділенням дозволив найбільш чітко позначити локалізацію і рівень експресії сурфактант-асоційованих білків, що доводить їх важливу роль в системі місцевого захисту легень, що є патогенетичним обгрунтуванням для подальшого вживання заміщувальної сурфактантної терапії. Surfactant-associated proteins SP-A, SP-B and SP-C are sensible to the changes in the area of fibrous cavity. Analysis of immunohistochemical research with SP-A, SP-C, SP-B in lung tissue, taken for patients by fibrous-cavernous tuberculosis with active bacterium excretion allowed to designate localization and level of expression of the surfactant-associated proteins, proving their role in the system of local defence of lungs that is a pathogenetic substantiation for further application of replacement surfactant therapy.