Етнополітичні аспекти побудови та функціонування Радянського Союзу - Шипка, Н. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2008)
Досліджується взаємозв’язок імперії та націоналізму, зокрема, проаналізовано імперський вплив на розвиток формування націй. Розкрито суть радянської політики “імперії позитивної дії” щодо етнічних груп. Intercoupling empire and nationalism are explored, in particular, imperial influence upon development of process formation nations is analyzed. Essence of soviet policy “empire affirmative action” for ethnic group is solved.