Філософський контекст проблематичності державно-церковного співіснування - Бліхар, В. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2008)
Розглядаються чинники, вплив яких зумовлював, зумовлює і буде зумовлювати взаємне примирення між державою та церквою. Висвітлюються роль і значення вирішення проблеми співіснування держави та церкви, що ґрунтується на взаємоневтручанні й взаємодопомозі, спираючись на чинне законодавство, що регламентує такого роду стосунки. Зроблено висновок про те, що досконалим суспільством може бути лише те, що своєю політичною заангажованістю не суперечить моральному вченню християнства. Factors influencing of which drew are examined, draws and will draw mutual reconciliation between the state and church. A role and value of decision of problem of coexistence of the state and church light up it is based on mutual help, leaning against a current legislation which regulates relations such. A conclusion is done that perfect society can be only that does not conflict with the political allegiance the moral studies of christianity.