Трансформування архаїчної ментальності французів під впливом детермінанти соціальних ролей і колективних дій - Дорошенко, С. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2009)
Розглянуто історичні шляхи збагачення політичної ментальності французів. Зроблено висновок про те, що головним результатом впливу детермінанти соціальних ролей і колективних дій стало утвердження у мешканців “французького простору” на ментальному рівні таких політичних цінностей, як солідарність, соціальна рівність, довіра. The historical ways of enriching of political mentality of Frenches are considered. A conclusion is done that the main result of influence of the determinants of the social roles and the collective actions was become by appearance for the habitants of „French space” at the level of mentality of such political values as solidarity, social equality, trust.