Від автономії до самостійності: ідея федералізму в теоретичних працях вітчизняних учених демократично-народницького напряму (міжвоєнний період) - Івасечко, О. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2009)
Проаналізовано погляди українських учених-емігрантів народницько-демократичного напрямку міжвоєнного періоду: М. Грушевського, Р. Лащенка, С. Шелухіна, О. Саліковського, М. Шаповала та ін. Зіставлено їхнє бачення системи державно-територіального устрою України, а також її входження до різних зовнішньополітичних союзів. In the article analyzed the views of Ukrainian scientist-emigres of the peoples-democratic trend of the between war period: M.Hrushevskogo, S. Shelukhina, R. Lashchenka, M. Shapovala, O.Salikovskogo and other. In it compared their visions of the types of the territorial system of Ukraine and also its joining to the different kinds of external alliances.