Україна в геополітичних концепціях Чехії та Словаччини ХХ ст. - Черник, П. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2009)
Аналізуються геополітичні чинники, що впливають на розвиток двосторонніх відносин між Україною і Чехією та Україною і Словаччиною відповідно. Здійснено історичний екскурс щодо вивчення ролі та місця України в геополітичних концепціях Чехії і Словаччини ХХ ст. З’ясовано, що “українське питання” посідає доволі вагоме місце в політиці обох держав як в історичному вимірі, так і в реаліях сьогодення. Доведено, що позитивний досвід Чехії і Словаччини щодо інтеграції в
євроатлантичні структури може бути використаний Україною у власних євроатлантичних прагненнях. The article is dedicated to geopolitical conditions analysis, which influence the bilateral relations between Ukraine and Czechia, Ukraine and Slovakia relatively. It contains the historical digression into learning of Ukraine role and place in Czechia and Slovakia geopolitical conception, in XX century. It is proved the considerable place of “the Ukrainian question” in the policy of both countries in historical sense and today realia as well. The positive experience of Czechia and Slovakia according to European-Atlantic integration can be used by Ukraine in own intentions.