Християнська демократія в Європі та Україні - Пасічний, Р. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2009)
Християнська демократія – наймолодша з усіх основних політичних доктрин сучасності, але саме вона вплинула на Європу й увесь світ після Другої світової війни. Християнські демократи Європи на чолі зі своїми лідерами створили нову політичну культуру післявоєнного світу. Християнська демократія – це інструмент, який може сфокусувати різні погляди і думки в одну точку, тому що скрізь є люди, котрі тягнуться до цінностей християнства й ідейного консерватизму. Christian democracy – youngest of all doctrines of the modernity, but she has influenced on postwar Europe. Christian democrats have created new political culture, it is the new tool which focuses different ideas and the points of view on the basis of christianity.