Трансформація ідеї державного суверенітету в системі міжнародних відносин XV – XVII ст. - Троян, І. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2009)
Аналізується система міжнародних відносин XV–XVII ст., а також процес формування національних держав. Охарактеризовано принципи державного суверенітету і його законодавче закріплення у Вестфальському мирному договорі 1648 року. Шляхом зіставлення виділяються особливості та головні ознаки Вестфальської моделі державного суверенітету. The article analyzes the system of international relations XV–XVII and also process of forming of the national states. Principles of state sovereignty are characterized and him legislative fixing in Vestfallen of peace treaty in 1648. By comparison features and main signs of Vestfallen model of state sovereignty are selected.