Місцеве самоврядування - інститут громадянського суспільства та демократичної політичної системи - Євтушенко, О. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2009)
Розглядається місцеве самоврядування як інститут політичної системи громадянського суспільства, через який держава транслює державну політику й державні інтереси на місцевий рівень, а жителі територіальної громади відстоюють інтереси свого співтовариства перед державною владою. In the article local government is shown as the institute of the political system of civil society, through which state government realizes its policies and state interests to the local level, and local community defends its interests before state power.