Основні напрямки наукових досліджень О. Ейхельмана: шлях до формування державницького ідеалу - Турчин, Я. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2010)
На основі аналізу науково-теоретичної спадщини О. Ейхельмана виділено та проаналізовано основні напрямки його наукових досліджень. Систематизацію праць здійснено в хронологічному порядку (розглянуто доеміграційний період і еміграційний), а також на підставі тематичного спрямування наукових розробок О. Ейхельмана. Розглянуто трансформацію наукового світогляду вченого від загальних, академічних уявлень про правову організацію державного життя і системи міжнародних відносин до обґрунтування державницької ідеї України та шляхів її реалізації. Based on the analysis of scientific and theoretical heritage of O. Eihelmann the main directions of his research are singled out and analyzed. The systematization of his works is made in chronological order (period before emigratory period are considered) and on the basis of thematic focus of scientific working outs of O. Eihelmann. The transformation of the scientific outlook of the scientist from the general, academic understanding of the legal organization of public life and the system of international relations to substantiation of the statehood idea of Ukraine and ways of its realization.