Подолання політичного маніпулювання: суб’єктний вимір - Кучма, Л. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2010)
Розглянуто проблему подолання політичного маніпулювання крізь призму суб’єктного виміру. Проаналізовано підходи дослідників щодо пошуку оптимальних механізмів опору маніпулятивним технологіям у політичному процесі. Зокрема осмислено специфіку становлення і ознаки особистості-актуалізатора та стратегічного суб?єкта політики. In the article is considered the problem of overcoming the political manipulation in the course of personal measurement. It is analyzed the points of view of researchers on the problem of searching of optimal mechanisms of resistance to the manipulatory techniques in the political process. An author comprehends the specifics of development and features of actualizator and strategical political subject.