Р. Лащенко: Теоретичне осмислення ідеї народоправства - Івасечко, О. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2010)
Виділено основні напрями української політичної думки міжвоєнного періоду (хронологічні межі 1918–1939 рр.). Розглянуто їхню класифікацію на основі праць І. Лисяка-Рудницького, В. Потульницького та В. Заїкіна. Запропоновано авторський підхід до виокремлення народницько-демократичного напряму української політичної думки. Визначено місце і роль українського громадсько-політичного діяча, ідеолога національно-визвольного руху в Україні на початку XX ст. Р. Лащенка у розвитку народницько-демократичного напряму вітчизняно-політичної думки. The fundamental trends of the ukrainian political thought of the between-war period (chronological boundary 1918-1939) have been distinguished in the article. On the basis works by I. Lysiaka-Rudnytskogo, V. Potulnytskogo, V. Zaikina of their classification have been under review. The author points of view are suggestion concerning of the selection of the peoples-democratic trend of the ukrainian political thought. The place and the role of the Ukrainian public-political figure, an ideologist of national-liberation movement in Ukraine at the beginning XX century R. Laschenko in the process forming of the peoples-democratic trends have been lightening in the article. The peculiarities of the peoples-democratic trend of that period have been determined.