Функціонування міфологічної свідомості у політичній сфері: міфологічний час і простір - Мельникова, Н. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2011)
Міфологічна свідомість – складова колективної психіки, що забезпечує зв’язок
несвідомого зі свідомим. Вона сприймає і конструює світ в координатах міфологічного часу і простору: час виражається в зміні порядку і хаосу під час розгортання соціально-політичних процесів; простір – в структуризації соціального простору на “ми”- і “вони”-групи, формуванні політичної ідентичності і соціально-політичних поділів тощо. Міфологічна свідомість проявляється у символізації політичної дійсності, відтворює архетипні образи. Mythological consciousness is the part of collective psyche, connect irconsciousness and
consciousness. It apprehend and design world in co-ordinates of mythological time and space: time manifest itself at alternation of order and chaos in development of socio-political processes; space – at division of social space on “we”- and “they”-groups, forming of political identity, socio-political divisions and others. Mythological consciousness express itself in symbolism of political reality, reproduce arkhetipic offenses.