Ґенеза державної бюрократії в Німеччині: історико- політологічний аналіз - Тишкун, Ю. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2011)
Розглядається генеза державної бюрократії в Німеччині від моменту її появи до краху німецької державності внаслідок Другої світової війни. Обґрунтовується, що формування державної бюрократії та її раціоналізація відбувались передусім під впливом правлячої політичної еліти і верхівки державного апарату, переважно у відповідь на зовнішньополітичні виклики, які ставили завдання побудови ефективної “державної машини”. In this article reviewed a genesis of the state bureaucracy in Germany since its introduction to the collapse of the German state as a result of WorldWar II. The conclusion is that the formation of the state bureaucracy in this country and its rationalization took place primarily under the leadership of the ruling political elite and the leadership of the state apparatus, mainly in response to the foreign policy challenges that set the task of building an effective state.