Принцип самовизначення народів у політичній концепції О. Ейхельмана - Турчин, Я. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2011)
Розглянуто політичні погляди О. Ейхельмана – відомого науковця, громадсько-політичного діяча та ідеолога українського національно-визвольного руху 1917–920 рр. Проаналізовано його підхід до розуміння змісту принципу самовизначення націй та можливості його використання у вирішенні українського питання. Акцентовано увагу на механізмах реалізації принципу територіальної цілісності держави і захисту національних меншин, вироблених О. Ейхельманом. Доведено актуальність політологічних розробок ученого. Political views of O. Eihelmann a famous scholar, public and political figure and ideologist of Ukrainian national liberation movement of 1917–1920 are considered. His approach to declassification of the principle of national self-determination and its possible application for resolution of Ukrainian question is analyzed. The focus is on mechanisms of realization of the principle of territorial integrity of the state and protection of national minorities, worked out by O. Eihelmann. Relevance of political working-outs of the scientist is proved.