Проблема охорони пам’яток церковної архітектури в творчості і діяльності Олеся Гончара - Пашенко, В.О. (Філософські обрії, 2009)
Аналізується діяльність відомого українського письменника Олеся Гончара по захисту пам'яток історії та культури церковного походження від руїнницької богоборчої політики органів влади за радянських часів. Анализируется деятельность известного украинского писателя Олеся Гончара по защите памяток истории и культуры церковного происхождения от всеразрушающей богоборисной политики органов власти в советский период. The article is devoted to the analysis of the efforts of the famous Ukrainian writer Oles' Gonchar to save historic and cultural monuments of religious origin from the destructive antireligious policy of the Soviet authorities.