Про політичне становище України за доби Руїни - Пиріг, П. (Сiверянський лiтопис, 2011)
У статті порушено проблему становища України в другій половині XVII століття. Йдеться про відносини з нею Росії, Польщі, Туреччини, Криму тощо. Висвітлюється внутрішньо- та зовнішньополітична діяльність українських гетьманів. В статье поднято проблему положения Украины во второй половине XVII века. Речь идёт об отношениях с ней России, Польши, Турции, Крыма и т.п. Освещается внутренне- и внешнеполитическая деятельность украинских гетманов. The problem of position of Ukraine in the second half XVII centure is heaved up in the article. The question is about relationships with Russia, Poland, Turkey, Crimea etc. Domestic and foreign-policy activity of the Ukrainian hetmans is lit up.