Історіософські погляди М.П. Драгоманова на «українське питання» в Європі в кінці ХІХ століття та сучасні українські інтенції - Литвин, О.М. (Філософські обрії, 2010)
У статті проаналізовано історіософські погляди М. Драгоманова на «українське питання» в Європі в кінці ХІХ століття. Акцентується увага на тому, що український народ завжди належав до «європейської нації». Проводяться паралелі між теоретичними здобутками М. Драгоманова в даному питанні і сучасним станом «європеїзації» українського суспільства. В статье анализируются историософские взгляды М. Драгоманов на «украинский вопрос» в Европе в конце ХІХ века. Акцентируется внимание на том, что украинский народ всегда принадлежал к «европейской нации». Проводятся параллели между теоретическими конструкциями М. Драгоманов по данному вопросу и современным состоянием «европеизации» украинского общества. In article are analyzed istoriosofsky sights M.Dragomanov on «the Ukrainian question» in Europe in the end of ХІХ centuries. The attention that the Ukrainian people always belonged to
«the European nation» is focused. Parallels between theoretical designs M.Dragomanov on this point in question and a current state of “europeanization” of the Ukrainian society are drawn.