Раціональне, ірраціональне і надраціональне в свободі - Шаповал, В.М. (Філософські обрії, 2010)
У статті зроблена спроба фрагментарно накреслити контури раціонального розуміння свободи, характерного для Західної філософської традиції, і показати ірраціональне і надраціональне її тлумачення, властиве Східній думці, що дозволяє розкрити нові сторони даного феномену. В статье сделана попытка фрагментарно начертить контуры рационального понимания свободы, характерного для Западной философской традиции, и показать иррациональное и сверхрациональное ее истолкование, присущее Восточной мысли, и позволяющее раскрыть новые стороны данного феномена. An attempt fragmentary to draw an outline rational understanding of freedom, characteristic for Western philosophical tradition is done in the article, and to show its irrational and superrational interpretation, inherent the East idea and allowing to expose the new sides of this phenomenon.