Подходы и задачи композиции сервисов в семантическом Web окружении - Дерецкий, В.А. (Інститут програмних систем НАН України, 2008)
Композиция Веб-сервисов вызывает значительный интерес в контексте проблематики семантической Веб-сети. Ее цели заключаются в том, чтобы сделать существующий Веб более эффективным и обеспечить гибкий подход к управлению всеми типами процессов. Ожидаемые программные приложения, построенные на основе композиции сервисов, сделают более продвинутыми такие направления как Веб-коммерция, электронное правительство, электронная наука и другие.
На сегодня композиция сервисов выполняется, как правило, вручную в процессе разработки приложений. Это требует много времени и программирования на достаточно низком уровне.
В этой работе мы рассматриваем модель композиции Веб-сервисов, которая базируется на онтологиях. Подход к генерации композитного сервиса основан на декларативных описаниях. Формальной основой для композиции служат композиционные правила. Эти правила совмещают синтаксические и семантические характеристики сервисов для определения того, являются ли сервисы композитными.
----------------- Композиція Веб-сервісів в останній період викликає значний інтерес у контексті проблематики Семантичної мережі Інтернет. Її цілі полягають у тому, щоб зробити Веб більш ефективним та забезпечити гнучкий підхід до управління усіма типами процесів в Веб-середовищі. Очікувані програмні застосування на основі сервіс-композиції зроблять більш потужними такі задачі як Веб-комерція, Електронний уряд, Електронна наука тощо. На сьогодні композиція сервісів виконується, як правило, у ручну для кожного окремого випадку, в процесі розробки застосувань, забирає багато часу та містить багато помилок, які не в змозі передбачити розробник, а також потребує програмування на досить низькому рівні.
В цій роботі ми розглядаємо модель композиції Веб-сервісів, що базується на онтологіях. Підхід до генерації композитного сервісу заснований на декларативних описах. Формальною основою для композиції ми використовуємо композиційні правила. Ці правила поєднують синтаксичні та семантичні засоби сервісів для визначення того, чи являються два сервіса композитними.----------------- The composition of web-services recently has attracted considerable interest within the context of problems of Semantic Web. Its objectives are to make а web more effective and provide flexible approach to the management of all types of processes in web-environment. The expected program applications on the basis of service composition will make more advanced such applications as Web-commerce, electronic government, electronic science, etc. Currently, the composition of services has been fulfilled as а rule manually for every individual case in the process of applications development, taking а lot of time and containing many errors, which is hardly possible to foresee by developer and also requires programming at rather narrow level. In this work we offer the model composition of Web-services, which is based on ontology. The approach to the generation of composite service is based on declarative descriptions. We use composition rules as the formal basis for composition. These rules combine syntactic and semantic means of services to determine whether those two services are composite.