Лист папського нунція про порятунок збаразьких обложенців - Страшко, В.В. (Архіви України, 2010)
Подано дійсні обставини подвигу героя, який врятував від загибелі обложені Богданом Хмельницьким у м. Збаражі війська польських і полонізованих магнатів україни. Польську легенду про цю подію викладено у романі Генріка Сенкевича “Вогнем і мечем” та в однойменному фільмі Єжи Гофмана. Поданы действительные обстоятельства подвига героя, который спас от гибели осажденные Богданом Хмельницким в г. Збараж войска польских и полонизированных магнатов украины. Польская легенда об этом событии изложена в романе Генрика Сенкевича “огнем и мечом” и в одноименном фильме ежи Гофмана. There are given the real circumstances of heroism of the hero who saved from destruction precipitated by Bohdan Khmelnytsky in Zbarazh troops of Polish and polonized magnates of Ukraine. Polish legend of the event is described in the novel by Henryk Sienkiewicz's “With Fire and Sword "and in the eponymous film by Jerzy Hoffman.