"Пієтет перед працею історика-архівіста особисто в мене зберігається ще із студентських років" (на запитання редакції журналу "Архіви України" відповідає академік Валерій Андрійович Смолій) (Архіви України, 2010)
Висвітлюється життєвий шлях і коло наукових інтересів відомого вченого, академіка НАН України, директора інституту історії України НАН України Валерія Андрійовича Смолія. Освещается жизненный путь и круг научных интересов известного ученого, академика НАН Украины, директора института истории Украины НАН Украины Валерия Андреевича Смолия. There is considered the lifeline and range of interests of well-known scientist, academician of NAS of Ukraine, Director of the Institute of History of Ukraine Valeryi Andriyovych Smoliy.