Деякі проблеми джерельного забезпечення досліджень історії України періоду Другої світової війни - Лисенко, О.Є. (Архіви України, 2010)
У статті розглядається пізнавальний потенціал джерел з історії другої світової війни, залежність документального забезпечення студій окремих тематичних векторів від політичної ситуації та ідеологічного наповнення їхнього змісту. простежуються певні закономірні тенденції виявлення і використання джерел різного походження у наукових працях, музейній практиці, громадських заходах. В статье рассматривается познавательный потенциал источников по истории второй мировой войны, зависимость документального обеспечения изучения некоторых тематических векторов от политической ситуации и идеологического наполнения их содержания. прослеживаются отдельные тенденции выявления и использования источников различного происхождения в научных труда, музейной практике, общественных мероприятиях. The article is devoted to the cognitive potential of the sources on the World War II history as well as to the dependence of the documental data of some topical spheres studying on the political situation and their ideological sense. Some tendencies of clearing up and usage of the informative items of different origin in scientific works, museums and social events are depicted.