Роль мікроорганізмів у відтворенні родючості ґрунтів - Курдиш, І.К. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
Аналіз літератури свідчить про надзвичайно важливе значення мікроорганізмів у ґрунтоутворенні і підтриманні родючості грунтів. Вони трансформують рослинні рештки, беруть участь у формуванні структури грунту, утворенні гумусу і його мінералізації. Глобальною є роль мікроорганізмів у поповненні біосфери, в тому числі ґрунтів, азотом, мобілізації фосфору з органічних та важкорозчинних неорганічних сполук. Важливою, однак недостатньо дослідженою, є участь мікроорганізмів у мобілізації калію в агроекосистемах. Анализ литературы свидетельствует о чрезвычайно важ-ном значении микроорганизмов в почвообразовании и поддержа-нии плодородия почв. Они трансформируют растительные остатки, берут участие в формировании структуры почв, образовании гумуса и его минерализации. Глобальной является роль микроорганизмов в пополнении биосферы, в том числе почв, минеральным азотом, мобилизации фосфора из органических и труднорастворимых неорганических соединений. Важным, однако, недостачно изученным, является участие микроорганизмов в мобилизации калия в агроэкосистемах. The analysis of the literature data testifies the supreme importance of microorganisms in soil formation and maintaining of its fertility. They transform plant residues; take part in soil structuring; formation of humus and its mineralization. Microorganisms play global role in renewing of the biosphere, including soils, with mineral nitrogen, mobilization of phosphorus from organic and sparingly soluble inorganic joins. Very important, but not sufficiently studied is the participation of microorganisms in mobilization of potassium in agroecosystems.