Біофармацевтична інформатика: генерація нових знань і розроблення лікарських засобів - Головенко, М.; Кузьмін, В.; Борисюк, І.; Ларіонов, В.; Муратов, Є. (Вісник НАН України, 2009)
У статті визначено доцільність розроблення нового напряму комп’ютерних технологій — біофармацевтичної інформатики. Доведено, що поєднання її даних із ієрархічною системою аналізу залежності «структура — активність» дає змогу моделювати важливі фармакокінетичні параметри нових біологічно активних сполук. Наведено приклади успішного використання розроблених підходів у конструюванні лікарських засобів. Підкреслено високу потенційну ефективність і перспективність зазначених технологій у фармацевтичній індустрії. The article defines the expediency of computer technologies new trend development — biopharmaceutical informatics. It is proved that combination of these data with hierarchical system of «structure — activity» dependence analysis makes it possible to simulate the main pharmacokinetic parameters of new biologically active compounds. The examples of successful application of the developed approaches in medicines development are presented. High potential efficiency and availability of the specified technologies in the pharmaceutical industry were emphasized.