Екологічні аспекти наукових досліджень - Гродзинський, Д.; Дембновецький, О.; Левчук, О.; Бойко, В. (Вісник НАН України, 2009)
Засновник Української академії наук академік В.І. Вернадський висловив ідею про перетворення біосфери в ноосферу через антропогенний вплив, сила якого вже співмірна з геологічними явищами. Ідея ноосфери стала підґрунтям розвитку екологічних досліджень в установах НАН України. Ці дослідження охоплюють широке коло екологічних проблем — від з’ясування природи біорізноманіття континентальних і водних екосистем до оцінення екологічних ризиків, зумовлених забрудненням довкілля. Велику увагу приділено розробленню методів екологічного моніторингу, по ліпшенню екологічної якості середовища і від нов ленню біо різноманіття як основи стійкого розвитку. Academician V.I.Vernads’kyy, founder of Academy of Sciences of Ukraine, expressed an idea on biosphere transformation into noosphere through anthropogenic impact commensurable with geological phenomena. Noosphere idea became the basis for the progress of environmental researches at institutions of National Academy of Sciences of Ukraine. As a rule, such researches cover a wide range of environmental problems beginning with the study of the nature of biological diversity of continental and water ecological systems up to evaluation of environmental risks caused by pollution. Great attention is paid to the development of ecological monitoring methods, improvement of ecological quality of environment and restoration of biological diversity to be the basis for steady development.