Вплив видів роду Lupinus L. на чисельність ризосферних мікроорганізмів - Пида, С.В. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
Представлено результати досліджень впливу рослин різних видів роду Lupinus L., що походять із трьох генетичних центрів, на чисельність олігонітрофілів, бактерій, що використовують органічні форми азоту, целюлозоруйнівних мікроорганізмів, азотобактера, мікроміцетів та стрептоміцетів у ризосфері. Показано, що чисельність ризосферних мікроорганізмів залежить від видових і сортових особливостей рослин. Представлены результаты исследований влияния растений разных видов рода Lupinus L., имеющих происхождение из трех генетических центров, на численность олигонитрофилов, бактерий, которые используют органические формы азота, целлюлозолитических микроорганизмов, азотобактера, микромицетов и стрептомицетов в ризосфере. Показано, что численность ризосферных микроорганизмов зависит от видовых и сортовых особенностей растений. The article provides the investigation results of the infl uence of different species of Lupinus L. genus from three genetic centres on the number of oligonitrophyles, bacteria utilising organic nitrogen, cellulose destructive miсroorganisms, azotobacter, micromyces and streptomyces in the rhizosphere of plants. It was shown that the number of rhizospheric microorganisms depends on the specific peculiarities of plant kinds and sorts.