Особливості трансформації азоту в системі ґрунт-мікроорганізми-рослини ячменю ярого за використання мікробного препарату Мікрогуміну - Волкогон, К.І.; Бердніков, О.М.; Потапенко, Л.В. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
У лізиметричних дослідах при вирощуванні ячменю ярого встановлено позитивний вплив мікробного препарату Мікрогуміну на обмеження вимивання по ґрунтовому профілю сполук біогенних елементів. Водночас, інокуляція сприяла активізації метаболізму азоту в рослинах, що підтверджується визначенням активності рослинної нітратредуктази та вмісту амінокислот у зерні ячменю. В лизиметрических опытах при выращивании ячменя ярового установлено положительное влияние микробного препарата Микрогумина на ограничение вымывания по почвенному профилю соединений боогенных элементов. В то же время, инокуляция способствовала активизации метаболизма азота в растениях, что подтверждается определением активности растительной нитратредуктазы и содержания аминокислот в зерне ячменя. The positive action of microbial preparation Microgumin on limitation by soil profile of biogenic elements and their compounds was proved in lysimetric experiments with spring barley. At the same time inoculation had promoted activation of nitrogen metabolism in plants which was proved by determination of plants’ nitrate reductase’s activity and amino acids content in barley seeds.