Бактерія Enterobacter nimipressuralis 32-3 – продуцент фітогормонів - Чайковська, Л.О.; Баранська, М.І. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
Проведено визначення якісного (методи біотестування) та кількісного (методи тонкошарової хроматогорафії) складу фітогормонів, які продукує бактерія Enterobacter nimipressuralis 32-3. Встановлено, що у культуральній рідині штаму присутні фізіологічно активні речовини, які відносяться до трьох класів фітогормонів: ауксинів, гіберелінів та цитокінінів. Проведено определение качественного (методы биотес-тирования) и количественного (методы тонко-слойной хро-матографии) состава фитогормонов, которые продуцирует бактерия Enterobacter nimipressuralis 32-3. Показано, что в культуральной жидкости штамма содержатся физиологически активные вещества, которые относятся к трём классам фитогормонов: ауксинам, гиббереллинам и цитокининам. Qualitative (bioassays) and quantitative (thin-layer chromatography) determination of phytohormones produced by the bacterium Enterobacter nimipressuralis 32-3 were carried out. It was established, that cultural liquid of strаin contains physiologically active substances of three classes of phytohormones: auxin, gibberellin and citokinin.