Головна дирекція державних архівів як керівний орган архівної служби Польщі: внутрішня структура і завдання (1951–2005) - Мельник, Р. (Архіви України, 2009)
У 1950-х рр. внаслідок реформ в архівній справі у Польщі було створено централізовану державну архівну службу, керівним органом якої стала Головна дирекція державних архівів. За весь час існування цього органу його правовий статус, завдання, внутрішня структура, форми й методи діяльності постійно змінювалися та залежали від завдань і цілей, які стояли перед державною архівною службою на різних етапах її розвитку. У статті відображено процес інституційного становлення й розвитку Головної дирекції державних архівів від моменту її створення до початку 2000-х рр. В 1950-х гг. в последствие реформ в архивном деле в Польше была создана централизированая государственная архивная служба, руководящим органом которой стала Главная дирекция государственных архивов. За все время существования этого органа его правовой статус, задания, внутренняя структура, формы и методы деятельности постоянно изменялись и зависели от заданий и целей, которые стояли перед государственной архивной службой на разных этапах ее развития. В статье освещено процесс институционного становления и развития Главной дирекции государственных архивов от момента ее создания до начала 2000-х гг. In 1950ies as a consequence of archival reforms in Poland the Central State Archival Service controlled by the State Archives Central Management. During the period functioning of this body its legal status, tasks, inner structure, forms and methods of its activity underwent constant changes and depended on objectives and goals which were set before the State Archival Service at various stages of its development. The article illustrates the process of institutional formation and development of the State Archives Central Management since the moment of its foundation until 2000th.