Митрофан Довнар-Запольський та Донський археологічнй інститут: точка перетину - Юркова, О. (Архіви України, 2009)
У статті викладаються головні моменти організації в 1918 р. у Ростові-на-Дону Археологічного інституту і спроби його керівництва залучити до викладацької праці в цьому науково-освітньому приватному закладі кращих гуманітаріїв, у т. ч. з України. Особлива увага приділяється переговорам з проф. Київського університету Митрофаном Довнар-Запольським про його ймовірну лекційну роботу в інституті. В статье излагаются основные моменты организации в 1918 г. в Ростове-на-Дону Археологического института и попытки его руководства привлечь к преподавательской работе в этом научно-образовательном частном учреж-дении лучших гуманитариев, в т.ч. из Украины. Особое внимание уделяется переговорам с проф. Киевского университета Митрофаном Довнар-Запольским о его возможной лекционной работе в институте. This article recites the basic moments of foundation of Archaeological Institute in Rostov-on-Don in 1918, which was the private educational and scientific institution. Special attention is paid to the efforts of its management to involve the best classi-cal scholars including scientists from Ukraine into the teaching staff. The article concentrates on the talks with the professor of Kyiv University Mytrofan Dovnar-Zapol’skyi about his probable teaching in this institute.