Архів Херсонського губернського земства: формування, склад, історична доля - Макієнко, О.А. (Архіви України, 2009)
Розглядаються питання формування, устрою та складу земських архівів в Україні на прикладі архіву Херсонського губернського земства. Визначено історичну долю документальної спадщини земства після ліквідації земського самоврядування на херсонщині в лютому 1920 р., особливості процесу концентрації, обробки та зберігання земських матеріалів у Державному архіві Херсонської області. Рассматриваются вопросы формирования, устройства и состава земских архивов в Украине на примере архива Херсонского губернского земства. Определена историческая судьба документального наследия земства после ликвидации земского самоуправления на Херсонщине в феврале 1920 г., особенности
процеса концентрации, обработки и хранения земских материалов в Государственном архиве Херсонской области. Questions of organizing construction and content zemstvo’s archives in Ukraine examine in the article due to example of archives of Kherson guberniya’s zemstvo. Defined the historical destiny of zemstvo’s documental heritage after zemstvo’s self-government abolition in Kherson region in February 1920, peculiarities of concentrating process, working up and keeping zemstvo’s materials in State archives of Kherson region.