Основні поняття архівознавства - Матяш, І.Б. (Архіви України, 2010)
У статті досліджується виникнення та еволюція ключових понять архівознавства: “архів”, “архівний фонд”, “Національний архівний фонд”, “архівний документ”; полісемія цих термінів, а також їх трактування представниками різних наукових шкіл та наукових напрямів. В статье исследуется возникновение и эволюция ключевых понятий архивоведения: “архив”, “архивный фонд”, “Национальный архивный фонд”, “архивный документ”; полисемия этих терминов, а также их трактование представителями разных научных школ и научных направлений. The article examines the origin and evolution of key concepts of archival affairs: “Archives”, “Archive Fund”, “National Archive Fund”, “archival document”, polysemy of these terms and their interpretation by representatives of various schools and research directions.