Застосування мікробнх препаратів при консервуванні різних видів кормів

Представлено огляд літератури стосовно ефективності застосування консервантів різної природи у технологіях зберігання різних видів кормів. Окреслено основні переваги та недоліки консервантів, перспективи їх використання....

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2009
Hauptverfasser: Дерев’янко, С.В., Сорока, В.І., Дяченко, Г.М., Божок, Л.В.
Format: Artikel
Sprache:Ukrainian
Veröffentlicht: Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України 2009
Schriftenreihe:Сільськогосподарська мікробіологія
Schlagworte:
Online Zugang:https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/26501
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Zitieren:Застосування мікробнх препаратів при консервуванні різних видів кормів / С.В. Дерев’янко, В.І. Сорока, Г.М. Дяченко, Л.В. Божок // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2009. — Вип. 9. — С. 151-157. — Бібліогр.: 20 назв. — укр.

Institution

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-26501
record_format dspace
spelling nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-265012025-02-09T14:20:18Z Застосування мікробнх препаратів при консервуванні різних видів кормів Использование микробных препаратов при консервировании разных видов кормов Use of microbal preparations at preservation of different forage kinds Дерев’янко, С.В. Сорока, В.І. Дяченко, Г.М. Божок, Л.В. Загальна і ґрунтова мікробіологія Представлено огляд літератури стосовно ефективності застосування консервантів різної природи у технологіях зберігання різних видів кормів. Окреслено основні переваги та недоліки консервантів, перспективи їх використання. Представлен обзор литературы относительно эффективности использования консервантов различной природы в технологиях сохранения кормов разных видов. Обозначены основные преимущества и недостатки консервантов, перспективы их применения. The paper provides literature review on the use of the preservatives of different origin in the conservation technologies used for different kinds of forages. The basic advantages and disadvantages of preservatives as well as prospects of their use are indicated. 2009 Article Застосування мікробнх препаратів при консервуванні різних видів кормів / С.В. Дерев’янко, В.І. Сорока, Г.М. Дяченко, Л.В. Божок // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2009. — Вип. 9. — С. 151-157. — Бібліогр.: 20 назв. — укр. 1997-3004 https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/26501 579:636.085.52 uk Сільськогосподарська мікробіологія application/pdf Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Загальна і ґрунтова мікробіологія
Загальна і ґрунтова мікробіологія
spellingShingle Загальна і ґрунтова мікробіологія
Загальна і ґрунтова мікробіологія
Дерев’янко, С.В.
Сорока, В.І.
Дяченко, Г.М.
Божок, Л.В.
Застосування мікробнх препаратів при консервуванні різних видів кормів
Сільськогосподарська мікробіологія
description Представлено огляд літератури стосовно ефективності застосування консервантів різної природи у технологіях зберігання різних видів кормів. Окреслено основні переваги та недоліки консервантів, перспективи їх використання.
format Article
author Дерев’янко, С.В.
Сорока, В.І.
Дяченко, Г.М.
Божок, Л.В.
author_facet Дерев’янко, С.В.
Сорока, В.І.
Дяченко, Г.М.
Божок, Л.В.
author_sort Дерев’янко, С.В.
title Застосування мікробнх препаратів при консервуванні різних видів кормів
title_short Застосування мікробнх препаратів при консервуванні різних видів кормів
title_full Застосування мікробнх препаратів при консервуванні різних видів кормів
title_fullStr Застосування мікробнх препаратів при консервуванні різних видів кормів
title_full_unstemmed Застосування мікробнх препаратів при консервуванні різних видів кормів
title_sort застосування мікробнх препаратів при консервуванні різних видів кормів
publisher Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
publishDate 2009
topic_facet Загальна і ґрунтова мікробіологія
url https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/26501
citation_txt Застосування мікробнх препаратів при консервуванні різних видів кормів / С.В. Дерев’янко, В.І. Сорока, Г.М. Дяченко, Л.В. Божок // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2009. — Вип. 9. — С. 151-157. — Бібліогр.: 20 назв. — укр.
series Сільськогосподарська мікробіологія
work_keys_str_mv AT derevânkosv zastosuvannâmíkrobnhpreparatívprikonservuvanníríznihvidívkormív
AT sorokaví zastosuvannâmíkrobnhpreparatívprikonservuvanníríznihvidívkormív
AT dâčenkogm zastosuvannâmíkrobnhpreparatívprikonservuvanníríznihvidívkormív
AT božoklv zastosuvannâmíkrobnhpreparatívprikonservuvanníríznihvidívkormív
AT derevânkosv ispolʹzovaniemikrobnyhpreparatovprikonservirovaniiraznyhvidovkormov
AT sorokaví ispolʹzovaniemikrobnyhpreparatovprikonservirovaniiraznyhvidovkormov
AT dâčenkogm ispolʹzovaniemikrobnyhpreparatovprikonservirovaniiraznyhvidovkormov
AT božoklv ispolʹzovaniemikrobnyhpreparatovprikonservirovaniiraznyhvidovkormov
AT derevânkosv useofmicrobalpreparationsatpreservationofdifferentforagekinds
AT sorokaví useofmicrobalpreparationsatpreservationofdifferentforagekinds
AT dâčenkogm useofmicrobalpreparationsatpreservationofdifferentforagekinds
AT božoklv useofmicrobalpreparationsatpreservationofdifferentforagekinds
first_indexed 2025-11-26T19:51:56Z
last_indexed 2025-11-26T19:51:56Z
_version_ 1849883853960773632
fulltext 151 У�� 579:636.�085.�5252 ЗАСТОСУВАННЯ МІКРОБНИХ ПРЕПАРАТІВ ПРИ КОНСЕРВУВАННІ РІЗНИХ ВИДІВ КОРМІВ Дерев’янко С�В�, Сорока В�І�, Дяченко Г�М�, Божок Л�В� Інститут сільськогосподарської мікробіології УААН, вул.� Шевченка, 97, м.� Чернігів, 14027, Україна E-mail: probiotic�bps@mail.�ru-mail: probiotic�bps@mail.�rumail: probiotic�bps@mail.�ru: probiotic�bps@mail.�ruprobiotic�bps@mail.�ru�bps@mail.�rubps@mail.�ru@mail.�rumail.�ru.�ruru Представлено  огляд  літератури  стосовно  ефективності  застосування консервантів різної природи у технологіях зберігання  різних  видів  кормів.  Окреслено  основні  переваги  та  недоліки  консервантів, перспективи їх використання. �лючові слова: кормовиробництво, мікробні закваски, силос,  сінаж, зерносінаж, жом, пивна дробина. Підвищення економічної ефективності тваринницької галузі значною мірою пов’язано з розвитком кормової бази.� Високі темпи розвитку кормовиробництва досягаються не лише шляхом підвищення урожайності кормових культур, а й комплексом заходів з покращення якості, зниження втрат поживних речовин корму в процесі заготівлі, переробки та довготривалого зберігання.� Одним із поширених, доступних та надійних способів збереження зелених кормів є силосування, яке дозволяє зберігати корм з властивостями, близькими до вихідної сировини.� Однак, втрати поживних речовин при силосуванні можуть сягати 40 % внаслідок порушення технології закладання силосу та неконтрольованого аеробного бродіння [1-3].� Втрати від небажаних біологічних процесів у силосі можна суттєво зменшити шляхом використання консервантів.� У багатьох країнах з використанням консервантів закладають від 20 до 90 % силосу [4].� На сьогодні вивчено консервуючу здатність майже ста консервантів різної природи [5].� �а своїм складом вони поділяються на хімічні та біологічні.� Хімічні консерванти (кислоти, луги, мінеральні солі та інші) інгібують окисно-відновлювальні процеси рослин за рахунок блокування ферментних систем та життєдіяльності мікроорганізмів, що знаходяться на їх поверхні.� При підкисленні рослинної сировини до рН 4,3 створюється стійке кисле середовище, яке згубно діє на гнильні та маслянокислі бактерії, а розвиток молочнокислих не пригнічується [6].� 152 Найбільший ефект досягається при застосуванні консервантів на основі органічних кислот: мурашиної, оцтової, пропіонової та інших.� Вони мають консервуючий потенціал, універсальні й призначені для консервування різних видів високобілкових трав, у тому числі тих, що легко та важко піддаються силосуванню [7].� Однак, для досягнення позитивного ефекту їх необхідно вносити у великій кількості, що призводить до невиправданих витрат та порушення функції нирок і печінки при згодовуванні обробленого силосу тваринам [6].� При застосуванні з консервуючою метою мінеральних кислот (сірчаної, соляної, фосфорної та їх сумішей) проявляється негативний вплив на організм тварин: знижується їх продуктивність, виникає ацидоз, тимпанія [6].� �рім того, хімічні консерванти можуть накопичуватися в продукції тваринництва та в залишковій кількості потрапляти в організм людини.� Особливі вимоги до транспортування, зберігання та застосування хімічних консервантів, висока корозійність для робочих елементів машин всього технологічного циклу та значна вартість обмежують їх застосування у кормовиробництві.� Альтернативою хімічним є консерванти біологічної природи: ферментні та препарати на основі мікроорганізмів різних таксономічних груп.� Серед ферментів, які частково розщеплюють рослинні полісахариди до простих цукрів, котрі при зброджуванні утворюють органічні кислоти, тим самим знижуючи рН силосу, найпоширенішими є целюлозолітичні.� Їх рекомендується застосовувати для консервування культур, які важко силосуються або не силосуються, збагачення силосної маси бобових культур цукрами за рахунок розщеплення полісахаридів [8, 9].� Активність ферментів і їх дія строго специфічні та в значній мірі залежать від рН середовища, в якому вони знаходяться.� Оскільки при силосуванні діапазон рН становить 6,0-4,0, то не всі ферменти за таких умов проявляють активність.� Так, амілолітичні ферменти, що гідролізують білки до амінокислот, внаслідок низької активності не набули широкого застосування.� Ефективнішим та економічно вигіднішим є використання для силосування мікробних препаратів.� Оскільки в основі процесу силосування лежить молочнокисле бродіння, то впродовж декіль- кох десятиліть приділялась значна увага селекції молочнокислих мікроорганізмів з метою розробки на їх основі бактеріальних 153 заквасок.� Молочнокислі бактерії зброджують рослинні цукри до молочної та в незначній кількості оцтової кислот, внаслідок чого рН силосу знижується до 4,2-4,0 і створюються несприятливі умови для розвит-ку гнилісних, маслянокислих та інших шкодочинних мікроорганіз-мів [2, 3, 10, 11].� При селекції молочнокислих мікроорганізмів для заквасок перевага надається штамам з гомоферментативним типом бродіння та найвищою енергією розмноження, високою кислотоутворювальною активністю, здатністю зброджувати значну кількість вуглеводів та спиртів [2, 11].� Окрім молочнокислих мікроорганізмів, у виготовленні заквасок використовують пропіонові бактерії та аеробні бацили.� При обробці силосу з високим вмістом цукрів пропіоновими бактеріями в ньому знижується кислотність, підвищується вміст вітамінів В2 та В12, пропіонової кислоти [12].� При згодовуванні тако- го силосу тваринам та птиці в їх крові збільшується концентрація каротину, зменшується кількість аміаку.� При цьому підвищується продуктивність тварин та збереженість молодняку [13].� �астосування аеробних бацил для силосування кормів сприяє збереженню і підвищенню їх якості: підвищується вміст молочної та оцтової кислот, амілаз, редукуючих цукрів, вітамінів групи В, пригнічується ріст гнилісних та маслянокислих бактерій.� �а нашими даними, при використанні як закваски пробіотич- ного препарату БПС-44 на основі штаму Bacillus  subtilis 44-p в силосі підвищується вміст молочної кислоти на 6,6-15,8 %, вітамінів групи В – на 0,5-0,9 мг/кг, каротину – на 0,9-2,0 мг/кг, редукуючих цукрів, збільшується кількість амілолітичних мікроорганізмів – на 4,6-5,8 × 107, целюлозолітичних – на 5,0-10,0 × 107, пригнічується ріст гнильних та маслянокислих бактерій, зменшується вміст масляної кислоти на 0,02–0,04 %.� �годовування силосу, обробленого препаратом, сприяє народженню здорового приплоду, зниженню захворюваності молодняку шлунково-кишковими хворобами й підвищенню продуктивності сільськогосподарських тварин до 19 % [14, 15].� У кормовиробництві, окрім силосування, мікробні препара- ти застосовують при заготівлі сіна, сінажу, зерносінажу, жому, пивної дробини.� Так, обробка сіна препаратами на основі бактерій Bacillus  subtilis    сприяє покращенню якості сіна та подовженню терміну зберігання при високій вологості [16].� 154 Використання мікробних препаратів при заготівлі сінажу сприяє збереженості в ньому поживних речовин, зокрема, протеїну та каротину, що дозволяє отримати корм високої якості [7].� Використання молочнокислих бактерій для консервації зерносінажу дозволяє зменшити втрати білка та обмінної енергії, підвищити перетравність корму та вміст у ньому сирого протеїну [18].� �онсервування жому з цукрових буряків із додаванням молочнокислих мікроорганізмів є економічно вигідним у порівнянні з висушуванням.� При направленому молочнокислому бродінні в жомі підвищується вміст молочної кислоти, а оцтової – зменшується у 2 рази, що позитивно впливає на його збереженість і якість.� Такий жом добре поїдається тваринами, що в свою чергу попереджає збитки від втрат і утилізації даного виду кормів [19].� �овготривале зберігання пивної дробини утруднене її високою вологістю, за якої інтенсивно розвивається гнилісна мікрофлора, яка псує корм.� �астосування бактеріальних заквасок дозволяє підвищити термін зберігання пивної дробини до трьох місяців із збереженням її поживної цінності [20].� Таким чином, застосування мікробних заквасок у кормовиробництві має переваги над консервантами за рахунок збереження кормів високої якості, що позитивно позначається на продуктивності тварин.� Одержана при цьому продукція тваринництва високоякісна і екологічно безпечна.� На підставі аналізу літературних даних, перспективним напрямом у технології заготівлі кормів є розробка та широке впровадження у практику мікробних заквасок на основі високоактивних мікроорганізмів різних таксономічних груп, як моно-, так і полікомпонентних.� 1.� Лаптев Г.� Потери при силосовании кормов в основном устрани- мы /Лаптев Г.� //БИОТРОФ микробиология для животноводства.�.� Публикации и обсуждения.� – Режим доступу: http://www.�biotroph.�ru/ image/62.�htm.�m.�.� 2.� Мосюк М.�П.� Порівняльна мікробіологічна і біохімічна харак- теристика деяких штамів молочнокислих бактерій, що застосовуються для виготовлення силосних заквасок в СРСР /М.�П.� Мосюк, М.�Х.� Справцев, Г.�М.� Горобець //Мікробіол.� журн.� – 1971.� – Т.� 33, № 6.� – С.� 682-683.� 3.� �васніков Є.�І.� Основні принципи регулювання мікробіологіч- 155 них процесів при силосуванні кормів /Є.�І.� �васніков //Мікробіол.� журн.� – 1962.� – Т.� 24, № 1.� – С.� 57-60.� 4.� �олесников Н.�В.� �онсерванты зел�ных кормов /Н.�В.� �олесников,�олесников Н.�В.� �онсерванты зел�ных кормов /Н.�В.� �олесников, В.�Л.� Паев //�ормопроизводство.� – 1998.� – № 8.� – С.� 26-29.� 5.� �улик М.�Ф.� Експериментальне обгрунтування консервуючої дії�улик М.�Ф.� Експериментальне обгрунтування консервуючої дії консерванту «Туфосилу» при заготівлі силосу з бобово-злакових трав і кукурудзи /М.�Ф.� �улик, С.�С.� Тимчук //�орми і кормовиробництво.� – 2005.� – Вип.� 55.� – С.� 160-172.� 6.� �улик М.�Ф.� Порівняння механізму дії відомих і нових кон-�улик М.�Ф.� Порівняння механізму дії відомих і нових кон- сервантів при заготвлі силосу, сінажу і вологого зернофуражу /М.�Ф.� �улик, В.�Ф.� Петриченко, Ю.�В.� Обертюх, О.��.� Стасюк, А.�І.� Овсієнко //�орми і кормовиробництво.� – 2004.� – Вип.� 54.� – С.� 128-136.� 7.� Суслова И.�В.� Использование консервантов различной природыСуслова И.�В.� Использование консервантов различной природы при заготовке сенажа из вико-овсяной смеси /И.�В.� Суслова, Г.�Г.� Нефедов, В.�М.� �уборезов //�ормопроизводство.� – 2007.� – № 6.� – С.� 30-32.� 8.� Пат.� 2004161 РФ, МП�Пат.� 2004161 РФ, МП�5 А23� 3/02.� Способ силосования растительного сырья /�.�В.� Удалова, П.�И.� Тишенков, Л.�В.� Рыженок, Г.�А.� Ахмедов, О.�А.� Бетерсултанов и др.� – №5015574/15; завл.� 11.�12.�91; опубл.� 15.�12.�2003, Бюл.� № 45-46.� 9.� Методические указания по силосованию зел�ной люцерны сМетодические указания по силосованию зел�ной люцерны с помощью ферментного препарата целловиридина и скармливанию е� животным /Под ред.� В.�М.� Бергина и др.� – Ташкент: МСХ УзССР, 1982.� – 11 с.� 10.� Теппер Е.��.� Практикум по микробиологии: 2-е изд.�, перераб.� и доп.� /Е.��.� Теппер, В.��.� Шильникова, Г.�И.� Переверзева.� – М.�: �олос, 1979.� /Е.��.� Теппер, В.��.� Шильникова, Г.�И.� Переверзева.� – М.�: �олос, 1979.� – 216 с.� 11.� �идык Т.�Б.� Использование лактобактерий в приготовлении силосных заквасок (обзор) /Т.�Б.� �идык, А.�А.� Бочаров //Ветеринарна/Т.�Б.� �идык, А.�А.� Бочаров //Ветеринарна медицина: міжвід.� темат.� наук.� зб.� – Харків: ІЕі�ВМ УААН, НТМТ, 2002.� – Вип.� 80.� – С.� 205-209.� 12.� Ильина �.�А, Беседина С.�Ф.� ВлияниеИльина �.�А, Беседина С.�Ф.� Влияние Propionsbacterius shermanii на состав органических кислот в силосе //Тр.� Ин-та микр.� и вирусол.� АН �аз.�ССР.� – 1966.� – Т.� 9.� – С.� 29-35.� 13.� �омрачева Г.�И.� Влияние пропионовокислых бактерий на�омрачева Г.�И.� Влияние пропионовокислых бактерий на качество силоса, рост и развитие молодняка животных /�омрачева Г.�И.�, �ононов Ю.�В.�, Майданюк А.��.� //Научн.� тр.� Сиб.� научно-иссл.� ин-та с.�х.� животных.� – Омск, 1970.� – № 15.� – С.� 173-177.� 14.� Сіверс В.�С.� Лікувально-профілактичний, пробіотичний препа- рат БПС-44 /Сіверс В.�С.�, �арицький М.�М.�, �ерев’янко С.�В.� та ін.� //Аграрна наука виробництву.� – 2005.� – № 1.� – С.� 25.� 15.� �ерев’янко С.�В.� Ефективність пробіотичного препарату БПС- 44 /С.�В.� �ерев’янко, Г.�М.� �яченко, Л.�В.� Божок та ін.� //С.�-г.� мікробіологія: 156 міжвід.� темат.� наук.� зб.� – Чернігів: ЦНТЕІ, 2005.� – Вип.� 1-2.� – С.� 128-135.� 16.� �ерев’янко С.�В.� Пробіотичні препарати для профілактики і лікування хвороб та стимуляції росту сільськогосподарських тварин і птиці /�ерев’янко С.�В.�, �яченко Г.�М.�, Божок Л.�В.�, Прокопенко О.�І.� //Ветеринарна медицина: міжвід.� темат.� наук.� зб.� – Харків: ІЕі�ВМ УААН, 2004.� – Вип.� 84.� – С.� 819-822.� 17.� Лаптев Г.�Ю.� Микробиологические процессы при консерви-Микробиологические процессы при консерви- ровании зерносенажа /Лаптев Г.�Ю.�, Солдатова В.�В.�, Трохова Е.�Б.� //БИОТРОФ микробиология для животноводства.� Публикации и обсуждения.� – Режим доступу: http://www.�biotroph.�ru/image/36.�htm.�m.�.� 18.� Лаптев Г.�Ю.� �онсервирование зерносенажа /Лаптев Г.�Ю.�,�онсервирование зерносенажа /Лаптев Г.�Ю.�, Солдатова В.�В.�, Трохова Е.�Б.� //БИОТРОФ микробиология для животно- водства.� Публикации и обсуждения.� – Режим доступу: http://www.�biotroph.� ru/image/52.�htm.�m.�.� 19.� Петренко А.�И.� Об актуальности консервирования свекловично-Петренко А.�И.� Об актуальности консервирования свекловично- го жома с бактериальными заквасками /А.�И.� Петренко, Ю.�И.� Молотилин //АграрНик.� – 2008.� – № 12(101).� – С.� 14-15.� 20.� Большаков В.� �онсервирование пивной дробины /В.� Большаков,Большаков В.� �онсервирование пивной дробины /В.� Большаков, И.� Никонов, Г.� Лаптев //БИОТРОФ микробиология для животноводства.� Публикации и обсуждения.� – Режим доступу: http://www.�biotroph.�ru/ image/75.�htm.� ИСПОЛЬЗОВАНИЕ МИКРОБНЫХ ПРЕПАРАТОВ ПРИ КОНСЕРВИРОВАНИИ РАЗНЫХ ВИДОВ КОРМОВ Деревянко С�В�, Сорока В�И�, Дяченко А�М�, Божок Л�В� Институт сельскохозяйственной микробиологии УААН, г.� Чернигов Представлен  обзор  литературы  относительно  эффектив- ности  использования  консервантов  различной  природы  в  тех- нологиях  сохранения  кормов  разных  видов. Обозначены  основные  преимущества  и  недостатки  консервантов,  перспективы  их  применения. Ключевые  слова:  кормопроизводство,  консерванты,  микробные  закваски,  силос,  сенаж,  зерносенаж,  жом,  пивная  дробина. 157 USE OF MICROBAL PREPARATIONS AT PRESERVATION OF DIFFERENT FORAGE KINDS Derevjanko S�V�, Soroka V�I�, Djachenko A�M�, Bozhok L�V� Institute of Agricultural �icrobiology, UAAS, �hernihiv The paper provides literature review on the use of the preservatives  of different origin in the conservation technologies used for different kinds  of forages. The basic advantages and disadvantages of preservatives as  well as prospects of their use are indicated. Key words: forage production, microbial enzymes, silo, haylage,  grain haylage, marc, beer pellet.