Засоби профілактики, лікування та боротьби з особливо небезпечними захворюваннями, спільними для людей і тварин - Завірюха, А.І.; Завірюха, Г.А. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
На протязі останніх кількох десятків років автором були розроблені унікальні вакцини проти низки тяжких інфекційних хвороб, якими можуть хворіти як люди, так і тварини. Ці вакцини дозволяють лікувати такі страшні недуги, як сибірка та лейкоз (рак крові). Лікування лейкозу відбувається без застосування хіміотерапії та радіоактивної терапії. За винахід "Спосіб профілактики сибірки у тварин" автора було нагороджено медаллю Всесвітньої організації інтелектуальної власності у категорії "Кращий винахід 2001 року". Ключові слова: вакцина, інфекційні хвороби, сибірська язва, лейкоз, бактеріологія, велика рогата худоба. В течение последних нескольких десятков лет автором были разработаны уникальные вакцины против ряда тяжелых инфекционных болезней, которыми могут болеть как люди, так и животные. Эти вакцины позволяют лечить такие страшные болезни, как сибирская язва и лейкоз (рак крови). Лечение лейкоза происходит без применения химиотерапии и радиоактивной терапии. За изобретение "Способ профилактики сибирки у животных" автора был награжден медалью Всемирной организации интеллектуальной собственности в категории "Лучшее изобретение 2001 года". Ключевые слова: вакцина, инфекционные заболевания, сибирская язва, лейкоз, бактериология, крупный рогатый скот. New non – bacterial immynogenic vaccines against anthrax – "Antrakol" and against bovine leucosis – "Leikozav" have been developed. The vaccines possess pronounced prophylactic and therapeutic properties. The vaccine "Leikozav" can be used for oncotherapy in humans. Bovitox is a mixture of sour - milk strains of useful nonpathogenic microorganisms and nonpathogenic microbes of Bacillus genus. Bovitox is a stimulator of immunity in animals, it has a general stimulating effect inducing interferon synthesis in organisms. At the room temperature the preparation is cream – colored sour milk. Bovitox is used for prophylaxis and therapy of gastroenteritis. Keywords: vaccines, leucosis, microorganisms and nonpathogenic microbes.