В контексті сучасних цивілізаційних процесів актуальні проблеми державотворення - Толстоухов, А.В. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2009)
В доповіді критикуються підвалини сучасного державотворчого процесу, а також виділяються його парадокси. Пропонується авторське бачення проблем і перспектив процесу державотворення в Україні.