Ключові моменти концептуальної схеми трактування феномена помаранчевої революції - Щербенко, Е.В. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2009)
В роботі пропонується концептуальна схема трактування подій, що отримали назву Помаранчевої революції. В якості ключових її пунктів виокремлюються: екзистенційна загроза широким верствам населення, суспільства; виникнення на цьому ґрунті солідарності між різними суспільними групами, основою якої стала національна гідність та інші, що стали раптовими як для спостерігачів, так і для самих акторів.