Тріадно-методологічна інтерпретація транзитного шляху політичної партії - Лещенко, В.М. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
У статті розроблюються три нові політологічні ідеї: 1)
будь-яка політична партія не має бути «призначеною зверху», а
мусить виникати в надрах низовонародної соціальної системи; 2)
на шляху до статусу інституціоналізованої структури політичної
системи будь-яка партія має пройти апробацію на площинах трьох
політичних полів (місцевого або «низовонародного», середнього або
«публічної політики», верхнього або «легітимної політики»); 3)
будь-яка партія мусить мати квадратну конструкцію (соціальна
база, політична платформа, політична програма, політична
ідеологія). Із цих «структурно комплексних» ідей автор складає
каркас сучасної партієтворчої концепції. Three new political approaches have been elaborated in the article:
1) no political party can be organized «from the top», it should be
created at the «bottom» level of the social system; 2) on its way from the
state of the institutionalized structure of the political system any political
party should be probated at three political levels (local - «bottom»,
medium - «public» and upper - «legal»); 3) any political party should be
of «square» structure (social basis, political platform, political program,
political ideology). According to this «structural-integrated» approach
the author of the article presents a modern party-formative concept.