Етнополітична партія як специфічний суб’єкт міжетнічних взаємин - Ларченко, М.Л. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
Характер міжетнічних відносин зумовлений нерівністю прав і
можливостей людей, які належать до різних етнічних спільнот,
унаслідок чого між ними виникають конфлікти. У процесі їх
врегулювання важлива роль покладається на політичні інститути
(державу, партії, міжнародні організації), що мають гарантувати
рівну участь етнічних суб’єктів у всіх сферах життєдіяльності
соціуму. У статті зосереджено увагу на феномені етнополітичної
партії, яка покликана забезпечувати політичне представництво
конкретного народу-етносу в органах влади. The character of interethnic relationships is stipulated by inequality
of rights and abilities of people that belong to different ethnic communities, which results in conflicts. Political institutions (the state,
political parties, international organizations) are to play significant
role in their settlement. They have to assure equal participation of
ethnical entities in all areas of social life. In the article we focus on such
phenomena as ethnopolitical party, which goal is to provide political
representation of a given nation-ethnos in power institutions.