Концепції взаємозв’язку ідеології та утопії К. Мангайма та П. Рікера - Смірнов, А.Р. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
У статті здійснюється порівняльний аналіз розуміння ідеології
та утопії К. Мангаймом і П. Рікером. З’ясовуються підходи, які
використовували вчені для вивчення цих понять, досліджується
взаємозв’язок ідеології та утопії, а також їх вплив на суспільне
життя. The article contains comparative analysis of understanding the
ideology and the utopia by K. Manheim and P. Riker. The approaches
used by the scientists to interpretation of these notions have been
described, as well as the relations between the ideology and the utopia
have been analyzed, including their impact on the social life.