Розвиток національної свідомості українців в умовах державної незалежності - Редькіна, Г.М. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
У статті проаналізовано умови та чинники, які впливають на формування національної свідомості населення України в умовах державної незалежності. На основі аналізу соціологічних даних простежено еволюцію основних складових української національної свідомості в умовах державної незалежності. Визначено психологічний стан населення України на сучасному етапі розвитку країни. Висвітлено тенденції розвитку національної свідомості українців. The article analyzes the conditions and factors influence on the forming the national consciousness of the population of Ukraine in the conditions of state independence. On the base of the analysis of sociological data the evolution of the main component of the Ukrainian national consciousness in the conditions of state independence was followed. The psychological condition of the population of Ukraine on the modern stage of the development of the country was determined. The trends of the development of a national consciousness of Ukrainians were forecasted.