Архетипічне підґрунтя іміджу політичного лідера - Шерман, О. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
У статті проаналізовані засади використання архетипів і
міфологем як однієї з маніпулятивних технологій, задіяних під
час президентської виборчої кампанії 2009 року. Досліджуючи
конкретні архетипи, покладені в основу іміджу А. Яценюка та Ю.
Тимошенко, автор визначає сильні і слабкі сторони цієї технології,
а також механізми активізації архаїчних структур масової
свідомості у процесі передвиборчої наочної агітації. In the article the principles of using archetypes and myths are
analyzed as one of manipulation technologies, found application during
presidential election campaign in 2009. The author investigates the
concrete archetypes taken as a principle of image of A. Yatseniuk and
Y. Tymoshenko, defines strength and weaknesses of the given technology and also the mechanisms of activation of mass consciousness archaic
structures in the course of pre-election evident propaganda.