Розробка тест-системи для діагностики Ph-лейкемій за допомогою полімеразної ланцюгової реакції - Малюта, С.С.; Телегеєв, Г.Д.; Дибков, М.В.; Мірошниченко, Д.О.; Єльська, Г.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Філадельфійська хромосома – головний маркер розвитку пухлини для більшості пацієнтів з хронічною мієлопроліферативною лейкемією та для значної кількості хворих на гострий лімфобластний лейкоз. Вона обумовлена реципрокною транслокацією між 9 та 22 хромосомами. На молекулярному рівні утворення хромосоми супроводжується утворенням гібридного bcr/abl-гена. У даній роботі наведені відомості щодо розробки вітчизняної тест-системи для детекції гібридного гена методом полімеразної ланцюгової реакції. Показано, що використання у системі специфічного поєднання праймерів підвищує вірогідність отриманих результатів. Ключові слова: Ph-позитивна лейкемія, BCR/ABL, діагностика, полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР). Филадельфийская хромосома – главный маркер роста опухоли для большинства пациентов с хронической миелоидной лейкемией и острым лимфобластным лейкозом. Она обусловлена реципрокной транслокацией между 9 и 22 хромосомами. На молекулярном уровне образование хромосомы сопровождается образованием гибридного bcr/abl-гена. В данной работе представлены данные о разработке отечественной тест-системы для определения наличия гибридного гена методом полимеразной цепной реакции. Показано, что использование в системе специфического сочетания праймеров позволяет повысить достоверность получаемых результатов. Ключевые слова: Ph-позитивная лейкемия, BCR/ABL, диагностика, полимеразная цепная реакция (ПЦР). The hallmark of tumor growth for the majority of patient with chronic myelogenous leukemia is Philadelphia chromosome (Ph') – a product of reciprocal translocation of 9 and 22 chromosomes. At the molecular level it is connected with bcr/abl-fusion gene. This paper presents data of development of national test-system for detection of hybrid gene with PCR method. It was shown that specific combination of primers used allow to advance a probability to obtain the correct data. Keywords: Ph-positive leukaemia, BCR/ABL, diagnostics, PCR.