Східна політика Європейського Союзу на початку ХХІ ст. - Сидорук, Т. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
У статті розглянуто палітру інтересів та позицій країн-членів ЄС щодо концептуальних засад сучасної східної політики
Євросоюзу. Автор стверджує про відсутність чіткої узгодженої
стратегії ЄС на східному напрямку. Її формування у майбутньому
залежатиме від збігу інтересів країн-членів Співдружності,
зацікавлених у східній політиці, внутрішньополітичної ситуації
в країнах Східної Європи та від якості їх зовнішньополітичної
діяльності з огляду на потенційні коаліційні групи в ЄС. The article reviews the existing range of interests and positions of
the member states concerning the conceptual foundations of the modern
EU Eastern policy. The author argues that there is no currently well
coordinated EU strategy on the east. Its formation in the future will
depend on the coincidence of interests of member states interested in
Eastern policy, the political situation in Eastern Europe and the quality
of their foreign policy in a view of the potential coalition group in the
EU.