Партійна система Європейського Парламенту - Байковський, П. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
Розширення повноважень Європейського парламенту внаслідок
численних реформ установчих договорів значно пожвавило
дискусії щодо особливостей його функціонування. Основними
структурними одиницями Європарламенту є транснаціональні
партійні групи, котрі являють собою коаліції ідеологічно близьких
національних партій. У статті на базі численних емпіричних даних
аналізуються закономірності діяльності партійних груп, рівень
їхньої внутрішньої єдності та особливості формування коаліцій у
Європейському парламенті. Expansion of European Parliament’s (EP) power reinforced
discussion about its operation’s features. The main structure components
of the European Parliament are transnational party groups, which are
coalitions of ideologically close national parties. In this article on basis
of many empirical dates are analyzed features of party group’s activity,
level of group’s cohesion and patterns of coalition formation in EP.