Концептуальні моделі та методологічні засади вивчення процесів демократичного переходу у постсоціалістичних країнах - Марадик, Н. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
У статті розглядаються основні концептуальні підходи до дослідження переходу до демократії у постсоціалістичних країнах. Досліджено структурні фази трансформації та виділено складові елементи політичного транзиту. З’ясовано, що процеси демократизації у постсоціалістичних країнах значно відрізняються від тих, що відбуваються в країнах Латинської Америки. Basic conceptual approaches to the study of the transit to democracy in the post-socialist countries are examined in the article. The subject also focuses on the structural phases of transformation and singles out the main elements of political transition. The author states that the democratization processes which have taken part in the countries of Latin America differ from those in the post-socialist countries.