Соціальна політика Європейського Союзу: етапи розвитку і правова база - Ярова, Л. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
У статті аналізується еволюція соціальної політики ЄС, що показує не тільки етапи її розвитку, а й послідовне створення правової бази, здатної забезпечити втілення цієї політики в життя. Показано, що для реалізації соціальної політики в Європейському Союзі існує складний механізм, що складався поступово й вигострювався протягом півстоліття. За цей час у структурі інститутів ЄС відбувалися зміни різного роду, але найбільш помітних трансформацій зазнали структури, пов’язані із соціальним виміром. The paper analyzes the evolution of EU social policy, which not only shows the stages of its development, but consistent creation of legal base to ensure the implementation of that policy. It is shown that there is a complex mechanism of such implementation in the European Union, which gradually gained and honed during half a century. For this time, all sorts of changes occurred in the structure of EU institutions, but the most noticeable were the transformation of structures associated with the social dimension.