Етноідентифікаційні моделі напрямків русинства в Словацькій республіці в історичній ретроспективі - Кічера, Н. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
У статті основну увагу приділено історичним умовам формування русинства у Словацькій Республіці. У Словаччині, подібно до України, розгляд питання русинства не є однозначним. Дана ситуація знайшла відображення в існуванні двох історіографічних напрямків серед дослідників питання. Однак, усі автори підкреслюють схожість розвитку сучасних Закарпаття та Східної Словаччини. In the article the author focuses on the historical conditions of the formation of «rusynstvo» in the Slovak Republic. It is important to stress that in Slovakia, as well as in Ukraine, the question of Rusyns movement doesn’t have homogeneous analysis. This situation is reflected in two historiographical directions that divides the researchers of the targeted issue. But all authors stress on the similar lines in the development of modern Transcarpathia and East Slovakia.